Jag är en sångerska med många år av frilanserfarenhet i bagaget.

Efter gymnasietiden på musikergymnasiet Rytmus i Stockholm (95-97) valde jag att gå en musikpedagogisk utbildning på Musikhögskolan i Malmö (97-02). Inriktningen jag valde att gå var Rytmikpedagog med alla tillval på sång, sångmetodik och sångpedagogik. Utöver den pedagogiska delen fokuserade jag på det sceniska och spelmässiga och spelade som 19-åring i ett flertal coverband. Redan som 22-åring var jag med i tv4s produktion "Sikta Mot Stjärnorna" där jag uppträdde som Melanie C tillsammans med min vän Anders Wrethov som föreställde Bryan Adams. Jag tog alla chanser jag hade till att utvecklas i band och på scen och tackade ja till de mest knasiga och roliga projekt.

Under 2001 ägnade jag hela året åt att sjunga och dansa på Wallmans Salonger i Malmö. Det blev en fantastisk språngbräda för min frilanskarriär. På Wallmans utvecklade jag mitt scenspråk och min publikkontakt, samtidigt som jag behöll sångglädjen och tekniskt kunnande från studierna på musikhögskolan.

Efter avslutade studier gjorde jag ett medvetet val att inte hoppa in i lärarlivet direkt utan sökte mig till showbiz. Jag fick en roll som ensemblemedlem i "Jesus Christ Superstar" på Østre Gaesverk i Köpenhamn (-02) och spelade därefter in ett antal tv-program under SVT Malmö som hette "Bumerang". I programmen var jag körsångerska i husbandet. Där fick jag möjlighet att köra bakom flera av våra svenska artister såsom Brolle, Sahlene, Eric Gadd och Robert Jellinek. Åren framåt fortsatte med mycket frilans. Allt från ansvarig sångerska på Schlagerbaren i Malmö till egna shower där jag tillsammans med en vän hade både företagslekar a' la "Så ska det låta" till sång och dansmedleyn. Jag jobbade som körsångerska och var bland annat med i en "Tribute till Dolly Parton", "En afton med... "(Debaser Malmö/Stockholm) där jag bland annat körat bakom Timbuktu, Robyn, Titiyo Tingsek, Kleerup, Stephen Simmonds, Ebbot, Jill Jonsson, Annika Norlin, Nina Persson mfl, och utöver detta hade jag en hel del barpianojobb.

Successivt började jag även jobba mer och mer som lärare. En flytt till Norrköping-Simonstorp 2009 satte en paus på det mest hektiska frilanslivet en stund.

Jag jobbade som körsångerska bakom Roxette 2010 och även en del under 2011. Jag körade också bakom min vän och sångerska Helena Josefsson.

I Norrköping jobbade jag som lärare på Rytmus musikgymnasium och numer på De Geer Gymnasiet Musik där jag undervisar i sång och kör, ensemble och estetisk kommunikation. Jag har även körer inom Svenska Kyrkan och så frilansar jag på företagsfester, bröllop, dop, begravningar och andra tillställningar.

Hemma i Simonstorp lever jag i en villa med utsikt över en fin liten sjö. Här har jag härliga dagar med min man fotografen Crelle Johansson www.crelle.se och våra tre underbara tjejer.

Musiken har alltid funnits i mig och kommer troligen vara det sista som lämnar mig. Det är musiken och dess vägar som till stor del format mig till den jag är idag - och för det är jag den evigt tacksam.


Malin Ekstrand -